Skip to content

Hur lever djuren på vintern?

  • by

Hur lever egentligen djuren i Sverige på vinter? Djur har olika strategier för att klara den svenska vinter. Vintermånaderna kan innebära hårda månader för vilda djur. En del fåglar migrerar, runt 80 % av fåglarna flyttar till andra länder med mildare klimat. Vilda djur som inte har möjlighet att flytta använder andra strategier för att överleva.

Vad äter djur på vintern?

Vintern innebär mindre föda och därför äter rådjur och älgar extra mycket på hösten. Under vintern kan det vara svårt att hitta mat, det blir att äta det som finns. Istället för färska blad blir det kvistar, om det är lite snö kan de komma åt bärris och ljung.

Andra djur som björnen kan ställa om ämnesomsättningen och går i dvala upp till sex månader. En björn äter inget på vinter och ger inte ifrån sig vare sig urin eller avföring. Även djur som grävlingar, igelkottar och olika arter av möss går i dvala för att klara vintern.

En del djur samlar på sig ett matförråd inför vinter. Bland annat ekorren, mården och skatorna ser till att samla föda för att klara de tuffare månaderna.

Hur håller djuren sig varma på vintern?

Många däggdjur kombinerar att äta upp sig med att byta till en tjockare vinterpäls. Tjockare päls i kombination med att ha ätit upp sig hjälper djuren att behålla värmen. En del byter även färg på pälsen till vit för att få bättre kamouflage i snön.

Många mindre däggdjur som mindre gnagare trivs bäst om det finns ett snötäcke. Smågnagare rör sig under snön som fungerar som ett isolerande täcke. Dessutom skyddar snön mot rovdjur.

Fåglar som stannar i Sverige har dun som skyddar och hjälper dem att behålla värmen. För att behålla värmen bättre kan fåglar burra upp sig och göra sig till små bollar.

Djur som lever i flock söker värme tillsammans. Exempelvis sover de nära varandra för att bibehålla värmen eller står riktigt nära varandra för att behålla värmen när det är kallt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *