Skip to content

Skogsbad – Meditation i naturen

  • by

Skogsbad, eller Shinrin-yoku, är en metod som har sitt ursprung i Japan. Det innebär att man tillbringar tid i naturen, omgiven av träd och växter, och andas in skogens naturliga doft. Skogsbad har många fördelar för både kropp och själ och är ett utmärkt sätt att avstressa och slappna av.

Skogsbad har många fördelar, bland annat minskad stress, bättre humör, minskad ångest och bättre hjärthälsa.

Hur går ett skogsbad till?

Det finns många sätt att njuta av ett skogsbad. Vissa människor gillar att gå en promenad i skogen, medan andra föredrar att sitta eller ligga ner. Det finns inget fel sätt att göra det på – det viktiga är att vara närvarande i stunden och ta in alla naturens sevärdheter, ljud och dofter.

Den bästa tiden för skogsbad är tidigt på morgonen eller sent på kvällen när luften är svalare och det finns färre människor i närheten. Men du kan bada i skogen när det passar dig på dagen.

Om du är nybörjare på skogsbadande finns det några saker att tänka på. För det första ska du se till att du har rätt kläder på dig. Det innebär bekväma skor och kläder som inte irriterar din hud. För det andra är det viktigt att använda insektsspray för att skydda dig mot myggor och andra insekter. Slutligen ska du berätta för någon vart du ska och när du kommer tillbaka.

Skogsbad är ett utmärkt sätt att koppla av och få kontakt med naturen. Om du inte kan ta dig till en skog kan du försöka tillbringa tid i en park eller ett grönområde. Kom bara ihåg att vara närvarande i stunden och njuta av upplevelsen!

Varför är det bra för dig?

Det finns många anledningar till varför skogsbad är bra för dig. För det första kan det bidra till att minska stressnivåerna och förbättra ditt humör. Att vara i naturen har visat sig sänka nivåerna av stresshormonet kortisol och öka nivåerna av serotonin, det goda hormonet. Skogsbad kan också bidra till att stärka ditt immunförsvar. På i en tid när vi alla försöker undvika att bli sjuka är detta ett bra sätt att ge kroppen lite extra hjälp.

Det finns många fördelar med skogsbad, bland annat:

  • Minskad stress
  • Förbättrat humör
  • Minskad ångest
  • Bättre hjärthälsa

Vad behöver du för att göra det?

Det enda du behöver för att skogsbada är tillgång till en naturlig plats där det finns träd och växter. Om du bor i ett stadsområde kan din lokala park vara den perfekta platsen för dig. Om du har turen att bo nära en skog är det ännu bättre! Se till att lämna telefonen och kameran hemma – hela poängen med skogsbad är att koppla bort tekniken och komma i kontakt med naturen. Tillbringa minst 30 minuter i skogen, gå långsamt och ta djupa andetag. Ta dig tid att lägga märke till ljuden, dofterna och vyerna runt omkring dig. Och viktigast av allt slappna av!

Skogsbad är ett utmärkt sätt att avstressa, slappna av och stärka ditt immunförsvar. Så ge dig ut och prova!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *