Skip to content

Hur kan friluftsliv påverka din hälsa?

  • by

Det finns många studier som pekar på att friluftsliv är positivt för hälsan. Några av följderna kan handla om minskad stress, förbättrad fysik, men även en stärkt kognitiv förmåga. Det är dessutom en avkopplande miljö att vistas i, samtidigt som en del forskare menar på att vi till och med skulle bli lyckligare om kopplingen till naturen vore starkare.

En anledning till varför det är viktigt att vistas i skog och mark har att göra med perspektiv. Det är lätt att glömma bort att vi faktiskt bor på en planet och att det finns mycket kvar att upptäcka och förundras över, särskilt när vardagen kan bli påfrestande och monoton.

Att komma ut i naturen kan rensa tankarna

Då det förekommer alldeles för mycket stillasittande i samhället bedöms det att rörelse är livsviktigt för oss människor. Det är väldigt enkelt att bara ge sig ut på en promenad i friska luften, samtidigt som du får njuta av otaliga fördelar.

En av dessa är att du blir piggare, men du sover också bättre. Att bara röra på dig en halvtimme om dagen räcker, så länge det är måttligt ansträngande. Fysisk aktivitet som vandring, löpning eller orientering kan resultera i följande förbättringar:

  • Du känner dig gladare då ämnena dopamin och serotonin frigörs.
  • Ditt minne förbättras.
  • Du kan koncentrera dig bättre.
  • Du blir piggare eftersom endorfiner frigörs i hjärnan.

Friluftslivet spelar en viktig roll under pandemin

Att röra sig ute i naturen förknippas ofta med fysisk aktivitet. Detta är också anledningen till att Folkhälsomyndigheten förespråkar kontakten med naturen, samtidigt som de påpekar att utelivet underlättar under coronatider.

Risken att smittas blir lägre, samt att du kan reflektera och få återhämtning. Genom att promenera och vara aktiv förbättrar du både din psykiska och fysiska hälsa. Risken för sjukdomar minskar också på samma gång, bland annat hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *